Magazín        Katalog restaurací, barů i kaváren z celé ČR        Recepty
    
    
Kategorie receptů
šipka šipka Polévky



Polévky
Recepty



více

Polévka chlebová

Ztvrdlý chleba nakrájíme, zalijeme vodou nebo vývarem z kostí a vaříme dokud se chleba nerozpadne. Poté jej prolisujeme cedníkem. Polévku osolíme, přidáme čerstvé máslo a nakonec žloutek rozmíchaný...

Reklama
více

Polévka z kyselého zelí

Zelí nakrájíme na nudličky a dáme vařit s vodou s lákem a kořením. Zahustíme jíškou a lehce zjemníme mlékem. Podle chuti můžeme přidat kousek uzeniny nakrájený na kostičky. Ingredience: 1 ¼ litru...

více

Polévka z vaječné jíšky

Zeleninu nakrájíme na malé kousky, případně nastrouháme a osmahneme na tuku. Když je zelenina osmažená, zaprášíme moukou.  Po chvíli přidáme vajíčko a mícháme dokud neztuhne. Poté zalijeme studenou...

více

Polévka z drůbežích drůbků nebo z drůbeže

Ze slepice husy, kachny nebo krůty. Drůbky důkladně očistíme, chloupky opálíme, žaludek stáhneme, nohy spaříme a sloupneme. Zalijeme je studenou vodou, přidáme nakrájenou zaleninu a vaříme 2-3 hodiny...

více

Gulášová polévka

Základem pro tuto polévku je Masitá polévka zapražená. Polévku okořeníme podle chuti pepřem, sladkou paprikou, tlučeným kmínem, přidáme 20 dkg oloupaných, na kostky nakrájených brambor, které v...

více

Polévka z krve (nepravá jelítková)

Ve vodě uvaříme do měkka nakrájené maso a zeleninu. Na tuku osmažíme cibuli, přilijeme předem dobře rozkvedlanou procezenou krev. Osmaženou rozmíchanou krev přidáme do polévky a povaříme nějakou...

Reklama
více

Slezinová polévka

Syrovou slezinu uškrabeme nožem a dáme osmažit na tuk s nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme ji vodou nebo vývarem ze zeleniny, přidáme sůl, pepř, majoránku, a polévku zahustíme jíškou. Kořeníme...

více

Luštěninová polévka

Přebrané vyprané luštěniny namočíme přes noc do studené vody. Rano na ně dolijeme studenou vodu, přistavíme je na oheň a povaříme je 2-3 hodiny, až slupka úplně změkne. Polévku solíme až při dovaření...

více

Hovězí vývar (bujón)

Postup: Mrkev, petržel, cibuli a česnek si oloupeme a společně s kořením vložíme do tlakového hrnce. Přidáme opláchnuté maso a zalijeme cca litrem vody. Na plném ohni nebo na nejvyšší stupen sporáku...

více

Brokolicová polévka

Postup: Brokolici opláchneme, odkrájíme jednotlivé růžičky od košťálu a dáme vařit do osolené vody. Když je brokolice měkká, slejeme vodu na cca polovinu a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Poté...

více

Čočková polévka

Postup: Čočku si nejprve propláchneme, aby se nám nestalo, že v ní bude nějaký kamínek. Poté dáme do tlakového hrnce, zalijeme vodou nebo vývarem. Zavřeme tlakokvý  hrnec a vaříme na plný výkon...

více

Houbová polévka

Polévka houbová patří také mezi zapražené polévky. Místo zeleniny použijeme 20 dkg čerstvých nebo 3 dkg sušených hub. Sušené houby namočíme předem na 2 hodiny do studené vody. Čerstvé houby nakrájíme...

Reklama
více

Zeleninová polévka bílá

Pokud vaříme květák, chřest nebo brokolici, dáme zeleninu vařit do osolené vody a vaříme dokud není měkká. Poté zeleninu vyndáme, vývar zahustíme světlou jíškou a vaříme minimálně 20 minut. Polévku...

více

Játrová nebo ledvinková polévka

Opraná hovězí nebo vepřová játra nebo ledvinky zbavíme blan, nakrájíme na proužky nebo kostky a dusíme na tuku a cibuli. Z koření přidáme pepř nebo špetku papriky. Nesolíme, sůl přidáváme až do...

více

Bramborová polévka kyselá

Oloupeme brambory, nakrájíme na kostky a zalijeme vodou, kterou osolíme a přidáme kmín. Dáme vařit.Mezitím si v 1/8 l vody povaříme koření. Když jsou brambory měkké, přilijeme mléko, ve kterém jsme...

více

Polévka z kyselého mléka

Oloupané brambory nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Na tuku zpěníme mouku do světlé jíšky, přidáme celé vejce. Když jíška z houstne, rozředíme jí vodou z brambor a chvíli...

více

Česnečka (oukrop)

Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě spolu s kmínem do měkka. Mezitím si utřeme česnek s trochou soli a přidáme k bramborám spolu se sádlem. Polévku podáváme s opečením...

více

Zeleninový vývar

Očistíme si zeleninu, nejlépe v poměru: 1 menší mrkev, 1 petržel, ½ většího celeru,  2 pórky a podle ročního období buď ½ menšího květáku nebo 2 lžíce zeleného hrášku. Případně můžete použít i 3-4...

více

Polévka rajská (z čerstvých rajčat)

Nakrájená rajčata dáme do hrnce a dusíme nebo vaříme dokud se nerozvaří. Poté je přecedíme. Polévku zahustíme jíškou připravenou z tuku a másla, dochutíme osmaženou cibulkou, solí a podle chuti...

více

Zeleninová polévka zapražená

Nadrobno nakrájenou zeleninu (např. kapustu) osmahneme na tuku a zalijeme vodou nebo vývarem z kostí.  Na pánvi si připravíme světlou jíšku a vmícháme do polévky. Hotovou polévku dochutíme kořením....

více

Masitá polévka zapražená

Na půlce tuku osmahneme cibuli a přidáme na kostky nakrájené maso a osolíme. Než se maso uvaří, na zbytku tuku osmahneme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu. Když je maso měkké, podlijeme vodou a...

více

Polévka z droždí

Na polovině tuku osmažíme nakrájenou zeleninu. Poté podlijeme vodou, osolíme a chvíli povaříme. Cibulku osmažíme na druhé půlce tuku, přidáme droždí a mícháme, dokud nezačne droždí hnědnout a vonět....

více

Polévka z pražené krupice

Na pánvi osmahneme zeleninu spolu s krupicí, poté zalijeme vodou a vaříme cca 20 minut. Podle chuti osolíme a přidáme polévkové koření a zelenou petrželku. Ingredience: 1 ½ l vody 5 dkg krupice 5...

více

Rychlá hovězí polévka z mletého masa

Mleté hovězí maso zalijeme studenou vodou a vaříme asi 30 minut. Když je maso měkké, přidáme na nudličky nakrájenou osmaženou zeleninu a sůl. Zeleninu povaříme 5—10 minut a nakonec přidáme sekanou...

více

Ovarová polévka

Maso z hlavy nebo kus předního očistíme a vaříme ve vodě do měkka. Když je maso hotové, polévku scedíme a necháme ustát. Pokud je potřeba, sebereme z vrchu sražený tuk. Osmažíme cibuli a přidáme jí...

více

Boršč

Maso nakrájíme na menší kousky, dáme do osolené vody a vaříme dokud  není měkké. Z mouky a másla připravíme jíšku, kterou přimícháme k vařenému masu. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky,  zelí...

více

Masitá polévka bílá (zadělávaná)

Maso dáme vařit do osolené vody. Když je měkké, vyndáme ho a nakrájíme na malé kostky.  Vývar zahustíme světlou jíškou a povaříme cca 20 minut. Nakrájíme zeleninu, vložíme do polévky a vaříme ještě...

více

Kroupová nebo rýžová polévka bílá

Kroupy důkladně propláchneme a naložíme přes noc do studené vody. Druhý den přilijeme ještě trochu vody a vaříme doměkka. Pokud budeme používat rýži,  nemusíme ji dopředu namáčet.  V hrnci si...

více

Polévka z uzeného masa

Ingredience: 1 ½ litru vody 50 dkg až 1kg uzeného masa 10 dkg zeleniny (kapusta nebo celer, kousek cibule) 3-4 dkg krupice Postup: Maso očistíme a dáme vařit do vody. Pokud by bylo uzené příliš...

více

Polévka z telecího masa

Ingredience: 1 ½ litru vody 30 dkg předního telecího masa 25 dkg telecích kostí 1 malý květák 2 lžíce zeleného hrášku 1 ½ dkg soli 4 dkg krupice nebo rýže 3 dkg másla Zelená...

více

Dršťková polévka

Dršťky důkladně opláchneme ve vodě, promneme v soli a znovu důkladně propláchneme. Dáme vařit do vody na půl hodiny. Slijeme vodu a dršťky dáme do hrnce se studenou a osolenou vodou. Dáme znovu vařit...

více

Hovězí polévka

Dobře oprané kosti a lehce naklepané maso zalijeme studenou vodou, zakryjeme poklicí a zvolna přivedeme do varu. Zvlášť vyvaříme košťály, dřevnaté části zeleniny, vnější listy apod. Maso vaříme...

více

Polévka z ovesných vloček

Do vody dáme vařit vločky a zeleninu. Vaříme doté doby, dokud nejsou dostatečně měkké, aby se dali protřít cedníkem .  Do vývaru přidáme máslo, petrželku a vmícháme žloutek rozmíchaný v mléce. Pro...

více

Mléčná polévka s drobením

Dáme vařit vodu a mezitím si připravíme drobení. Vejce a mouku smícháme v hrnečku. Když se voda vaří, drobení dáváme postupně do polévky. Když je vše uvařeno, vlijeme mléko. Podle chuti...

více

Bramborová polévka s kyselou smetanou

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody s kmínem. V mléce rozmícháme mouku a když jsou brambory měkké, přilijeme do polévky. Chvíli povaříme a přidáme nakrájená uvařená...

více

Bramborová polévka s houbami

Brambory nakrájíme na kostičky  a uvaříme  v osolené vodě. Když jsou brambory měkké, přidáme jíšku, kterou si připravíme v pánvi. Sušené houby si namočíme hodinu předem. Poté přidáme do polévky i...

více

Bramborová polévka bílá

Brambory dáme do osolené vody a vaříme do měkka. Brambory scedíme, rozmačkáme nebo prolisujeme na jemnou kaši. Žloutek rozmícháme s rozpuštěným čerstvým máslem a přidáme do bramborové kaše. Zalijeme...



TOPlist