Magazín        Katalog restaurací, barů i kaváren z celé ČR        Recepty
    
    
Kategorie receptů
šipka šipka Zavářky, vložky, sedliny



Zavářky, vložky, sedliny
Recepty



více

Hrášek

Z mléka, vajíčka a mouky vytvoříme řídké těsto, které prokapeme struhadlem na pánev s rozpáleným tukem. V pánvi se vytvoří malé hráčky, které osmažíme. Dáváme do hotové polévky. Ingredience: 1...

Reklama
více

Piškotový svítek

Z bílků ušleháme sníh, do kterého zlehka vmícháme žlutek, sůl a petržel. Nakonec vmícháme mouku. Opět pečeme na pánvi a po vychladnutí krájíme na kostičky a vkládáme do hotové...

více

Omeletové nudle (fridátové)

V mléce rozmícháme vejce se solí a přidáváme mouku tak, aby vzniklo řídké těsto. To nalijeme na rozpálenou a tukem vymazanou pánev a pečeme silnější omelety. Ty smotáme a krájíme na silnější...

více

Obláčky

Všechny ingredience smícháme v hrníčku a rozšleháme v polévce. Ingredience: 1 vejce 2 lžíce mléka 3 dkg...

více

Kapání sýrové

Vše smícháme v hrníčku a  přes vidličku vlijeme do horké polévky, aby se nám vytvořili tenké nudličky. Vaříme 4 minuty. Ingredience: 1 vejce 1 lžíce mléka 3 dkg strouhaného sýra 6dkg strouhanky...

více

Kapání

Vejce s mlékem rozšleháme v hrnečku, přidáme mouku a osolíme. Těsto lijeme do vařící polévky přes vidličku, aby se nám vytvořili nudličky. Vaříme 4 minuty. Kapání můžeme také usmažit na rozpáleném...

Reklama
více

Vaječná sedlina

Ve studené polévce, smetaně nebo mléce rozmícháme celá vejce nebo vejce a žloutek. Přidáme sůl, koření a na zahuštění trochu mouky. Směs vlijeme do vymazaného hrníčku, který postavíme do většího...

více

Svítek do polévky

Utřeme tuk se solí a žloutkem, přidáme namleté nebo nasekané maso a po částech mléko a strouhanku.  Nakonec zlehka přimícháme ušlehaný sníh. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný...

více

Houskové knedlíčky

Tuk se žloutkem a solí utřeme a přidáme strouhanku. Pokud potřebujeme knedlíčků víc, můžeme do těsta přidat ušlehaný bílek. Z těsta tvarujeme knedlíčky a v polívce vaříme 3-5 minut. Ingredience: 3...

více

Šunkový svítek

Strouhanku na chvíli namočíme do mléka. Utřeme máslo se žloutky a solí, přidáme nakrájenou šunku, namočenou strouhanku a nakonec zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Dáme si rozpálit pánev a těsto...

více

Kroupy a krupky

Příprava krupek a krup je následovná. Krupky 5 dkg - opereme, vložíme do vařící polévky. doba varu 10 minut. Velké kroupy 6-7 dkg - namočíme přes noc, potom vaříme. doba varu 2...

více

Jáhly

Příprava jáhel (proso) pro 4-5 osob je velmi jednoduchá. Jáhly dvakrát spaříme vařící vodou, propláchneme čistou vodou, zavaříme. Doba varu 30...

Reklama
více

Drobení

Neboli strouhání. Mouku dáme na vál, uprostřed uděláme důlek a vlijeme vajíčko, které postupně zapracujeme do mouky. Vznikne nám tužší těsto, které nastrouháme na hrubém struhadle. Těsto usušíme a...

více

Krupice

Na 1,25l hotového vývaru nebo polévky bereme: 5 dkg krupice - sypeme ji do vařící polévky. Doba varu 10...

více

Nočky

Máslo utřeme s vejcem a solí a postupně přidáváme trochu mléka a mouky, až nám vznikne hustší kaše. Lžičkou namočenou v horké polévce vykrajujeme nočky a házíme přímo do polévky. Nejprve vyzkoušíme...

více

Krupicový svítek levný

Krupici smícháme s vejcem, solí a pečeme na vymazané pánvičce z obou stran. Po uvaření dáme svítek do studené vody a necháme ¼ hodiny nabobtnat.  Poté svítek nakrájíme na nudličky nebo kostičky a...

více

Knedlíčky do polévky

Játrové knedlíčky jsou jednoduché. Tuk se žloutkem a solí utřeme a přidáme strouhanku. Pokud potřebujeme knedlíčků víc, můžeme do těsta přidat ušlehaný bílek. Z těsta tvarujeme knedlíčky a v polívce...

více

Sněhový svítek

Do ušlehaného sněhu z bílků přidáme strouhanku, mléko a maso, houby nebo zeleninu. Těsto dáme na pánev a opékáme dokud není růžové. Po vychladnutí nakrájíme do hotové polévky. Ingredience: 2-3...

více

Krupicové nočky z odpalovaného těsta

Do osoleného mléka dáme krupici a vaříme, doku z ní není hustá kaše.  Kaši necháme vychladnout a vmícháme máslo, vejce a sůl. Malou lžičkou tvarujeme noky a házíme do polévky. Ingredience: 1/8 l...

více

Nudličky, flíčky a jiné těstoviny

Do masitých vývarů zaváříme vlasové, tenké nebo silnější nudličky, flíčky, těstovinovou rýži, špalíčky (tarhoňa), kroužky, bublinky atd. Pro osobu bereme na zavářku 1 dkg těstovin, pro 5 osob 4 —5...

více

Sněhulky z páleného těsta

Do hrnce s vodou dáme máslo a sůl a jakmile se voda začne vařit, přidáme mouku a dobře rozmícháme. Vznikne nám tuhá kaše, kterou mícháme dokud se nepřestane chytat na hrnec i vařečku. Do vychladlé...

více

Rýže

Na 1,25l hotového vývaru nebo polévky bereme: rýže 5 dkg - spaříme, propláchneme, vaříme 25-30 minut, poté máme ryži...

více

Ovesné vločky

Na 1,25l hotového vývaru nebo polévky bereme: vločky ovesné 5 dkg - zaváříme bez praní; doba varu 10...

více

Masitá

Vaječné sedliny přidáváme do jemných vývarů polévek při slavnostnějších příležitostech. Jemnost můžeme přidávat do nich ještě drobně maso (šunku, telecí maso, odblaněný mozeček...



TOPlist